Kapatmak için ESC'ye basın

TV teknolojisi terminolojisi kafa karıştırıcı olabilir: OLED mi QLED? Organik mi Kuantum mu? Birçok insanın ne tür bir TV’ye ihtiyaç duyduklarından ve bu çok önemli kararı vermeleri gerektiğinde ne satın alacağından emin değil.

Her hafta öğrenilecek yeni TV kelime dağarcığı var gibi görünse de, OLED vs QLED rekabeti, bugün premium TV alıcıları için temel soru olarak şekilleniyor.

OLED ekranlar, plazma TV’nin bir tür manevi devamıdır. OLED teknolojisi, LG, Panasonic ve Sony de dahil olmak üzere teknolojideki büyük isimlerin beğenilerinden destek alarak ve bir süre için Hisense – kendi en iyi OLED’lerini garanti eden gerçekten mükemmel seçimlerle son yıllarda hızla önem kazandı. TV rehberi.

Buna karşılık, QLED TV teknolojisi 2017’de hiçbir yerde – teknik olarak Samsung’un SUHD televizyon serisinin bir markası olarak – ortaya çıktı, ancak şimdi en iyi Samsung TV’lerin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Aslında, QLED setleri her zamankinden daha yeni Samsung TV’ler oluşturuyor, en ucuz modeller en ucuz OLED’leri önemli ölçüde azaltıyor.

Ancak QLED teknolojisi, birçok insanın iddia edebileceği gibi, mevcut TV teknolojisinin zirvesi mi, yoksa daha fazla reklam itme mi alıyor? Rakip OLED teknolojisi – hemen hemen tüm diğer TV markaları tarafından destekleniyor – aslında gerçek anlaşma mı?

Kısaltmalardan nefret ediyorsanız ve aralarında nasıl seçim yapmaya başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu hem QLED hem de OLED TV teknolojileri hakkında bilmeniz gereken şeydir – ne oldukları, nasıl farklı oldukları ve hangi markaların bunları desteklediği.

OLED vs QLED: Organik LED Daha mı İyi?

QLED vs OLED TV Hangisini Almalıyım

OLED Artıları ve Eksileri

Artıları:

-Daha hafif ve daha ince (2.57mm)
-Kendinden aydınlatmalı pikseller
-Daha ikna edici (baskın) siyahlar
-Daha hızlı yenileme hızı (0,001 ms)
-Titreme ve bulanıklık

Eksileri:

-Sınırlı ekran boyutları: 55, 65, 77 inç (şimdi 88 inç)
-Sessiz parlaklık (1.000nit)
-Pahalı

QLED ve OLED arasındaki savaş en iyi bir cümleyle özetlenir: QLED, mevcut LCD teknolojisinin yanlış adlandırılmış bir tweak’idir, OLED ise tamamen yeni bir teknolojidir.

Buradaki anahtar ifade ‘kendi kendine yayıcı’. Organik Işık Yayan Diyot anlamına gelen OLED, iki iletken arasında bir elektrik akımı geçtiğinde kendi ışığını yayan karbon bazlı bir film kullanır.

Piksellerin kendileri ışığı ürettiği için, siyah olmaları gerektiğinde tamamen kapanırlar. Bu, tıknaz LCD arka ışık, son derece gerçekçi siyahlar, “ sonsuz ” kontrast, yıldırım hızında yenileme oranları ve filmler için ideal olan sessiz bir parlaklık anlamına gelir – LED standartlarına göre karartılırsa. Bir OLED TV’yi ilk kez izlemek, size çok özel bir şeye tanıklık ettiğiniz nadir hissini verecektir.

OLED, LED’e kıyasla üretiminin daha küçük ölçeği göz önüne alındığında, son birkaç yıldır sadece birkaç TV boyutunda sıkışmış durumda, ancak LG şimdi 88 inç LG 8K OLED’e genişledi ve izleyicilere vermek için 48 inç paneller geliştiriyor daha geniş bir OLED boyutu seçeneği.

2020 Panasonic ve LG TV’lerde kurulan yeni ışık sensörleri, OLED’lerin parlak ortamlarda henüz yönetimde kullanılmasalar bile yönetme becerilerini de geliştiriyor.

QLED vs OLED: Kuantum Noktaları İçin Durum

QLED vs OLED TV Hangisini Almalıyım

QLED Artıları ve Eksileri

Artıları:

-Parlak beyaz ledler
-Ultra parlak (2.000nit)
-49 ve 88 inç arasında çeşitli ekran boyutları

Eksileri:

-İnce değil (25,4 mm)
-Aşırı parlak
-Daha az ikna edici (baskın değil) siyah ledler
-Yavaş yenileme hızı

QLED, bir marka olarak olduğu kadar yeni bir TV teknolojisi değildir. Geçen yıla kadar Samsung amiral gemisi TV’lerini SUHD olarak adlandırdı, ancak bu uçmadı, bu yüzden şimdi onlara QLED deniyor. Evet, kulağa çok ama çok benzeyen, TV’nin kamu satın alma zihninin çamurlanması için bir karar veya bir aşağılık kompleksi öneriyor. Ya da her ikisi de. Aslında, Kuantum-nokta Işık Yayan Diyot anlamına gelen QLED, OLED’den çok farklıdır.

En garip şey, QLED TV’lerin QLED TV’ler olmamasıdır. Bir QLED TV, kendi kendine yayılan bir panele sahip olan bir OLED TV gibi olmalıdır, böylece tek tek pikselleri açıp kapatabilir. Samsung’un QLED TV’leri bunu yapamaz ve aslında bir LCD arka ışığının önüne bir kuantum nokta renk filtresi koyar. Onlara QLED adını vermek için erken ve gerçekten QLCD-LED olarak adlandırılmalıdır. Neyse ki, kısaltma bilmeli TV endüstrisi bile bununla yaşayamadı.

QLED panelindeki inorganik kuantum noktalı ışık yayan diyotlar kendi ışıklarını yaymaz, bunun yerine herhangi bir LCD TV gibi bir arka ışıkla aydınlatılır. Bu yüzden OLED TV’ler kadar ince değiller.

Yani, gerçekten, yeni nesil bir ekran teknolojisi değil, sadece LCD TV teknolojisinde bir değişiklik. Ancak, bu etkileyici olmadığı anlamına gelmez – gerçekten çok iyi.

Hangi Markalar OLED ve QLED’i Destekliyor?

OLED ve QLED arasındaki savaş, markalaşma hakkında bir hikaye ve aynı zamanda Güney Kore rekabeti ile ilgili. Her bir OLED TV’nin içinde bulunan her bir OLED paneli LG Displays tarafından yapılır ve her bir QLED paneli Samsung tarafından yapılır.

OLED Takımı:

Çoğu TV markası OLED’in arkasında sıralanıyor ve bunun resim kalitesi için üstün teknoloji olduğuna inanıyor. Anlaşılması zor, ancak LG, Sony, Panasonic, TP-Vision (İngiltere’deki Philips markası altında), Loewe, Bang & Olufsen, Skyworth ve ChangHong şimdi OLED TV’ler satıyor olsalar da, çok pahalı olma eğilimindedirler. Yapımcı LG Display, onları daha düşük bir maliyetle getirecek kadar hızlı OLED panelleri üretemez, bu da OLED TV’leri sadece en üst düzey bir premium TV teknolojisi gibi gösterir. Bununla birlikte, Hisense teknolojiyi terk etti – kötü performans gösteren bir hisense O8B OLED’den sonra, bu teknoloji için en iyi durumu ortaya koymadı.

QLED Takımı:

Samsung, düşük üretim verimleri nedeniyle 2014 yılında OLED TV yapma çabalarını bıraktı ve sadece 2017’de tekrar QLED hakkında konuşmaya başladı. Şimdi diğer şirketleri dahil ederek teknolojiyi popülerleştirmeye çalışıyor.

QLED’in arkasındaki markalar daha az olsa da hızla birleşiyorlar. Samsung, Hisense ve TCL, QLED gelişimini ilerletmek ve dünyanın en büyük TV pazarı olan Çin’deki daha fazla QLED setini değiştirmek için 2017 yılında QLED İttifakı altında bir araya geldi.

OLED vs QLED: Oyuncular İçin En İyisi Nedir?

Çoğunlukla oyun oynamak için iyi bir televizyonla ilgileniyorsanız, OLED ve QLED’den farklı kriterlere odaklanmanızı öneririz.

Bu yıl da PS5 ve Xbox Series X ile, konsollardan (60Hz’de) 8K video ve 120Hz’de 4K video taşıyabilen bir HDMI 2.1 bağlantı noktası taşıyan bir setle geleceğe çıkmak isteyebilirsiniz. Düşük giriş gecikmesi her zaman TV ürün sayfalarında belirtilmez, ancak yine de buna dikkat etmenizi öneririz – veya en iyi oyun TV kılavuzumuza atlayın . PS5’e hazır TV’ler hakkındaki bu makale, bir oyun TV satın almak için diğer özelliklerden ve ilgi alanlarından geçiyor.

Kuşkusuz, OLED setleri doğal kontrast elde etmek için en iyisi olacak ve Halo Infinite’in galaksiler arası ufukları veya Tomb Raider’ın Gölgesindeki yemyeşil ağaçlandırması olsun sinematik oyunların gerçekten nefes kesici görünmesine yardımcı olacak. LG’nin OLED TV’leri , ekrandaki oynanışı da düzeltmeye yardımcı olmak için Nvidia G-Sync ile birlikte geliyor .

Bununla birlikte, QLED’ler çok daha parlaktır ve oynadığınız oyunlarda pratik görünürlük ve ortamları ve oyun içi nesneleri net bir şekilde çizmek için daha iyi olabilir. Ne oynadığınıza bağlı olabilir – ancak düşük giriş gecikmesi, VRR (değişken yenileme hızı) veya HMDI 2.1 bağlantı noktasına sahip bir set almak, alt panel teknolojisinden daha önemli olacaktır.

QLED TV veya OLED TV Almalı mıyım?

Üst düzey bir 55 inç TV’nin peşindeyseniz, her iki teknoloji de bu boyutta kabaca aynı fiyat olduğundan, bir OLED TV satın alın. Ancak, aklınızda başka bir şey varsa – daha küçük bir ekran boyutu ve / veya oynamak için daha küçük bir bütçe – bunun daha karmaşık olması.

LG Displays tüm OLED’leri ve Samsung’u tüm QLED’leri yaptığından, hangi teknolojinin daha iyi, örneğin oyunlarla daha iyi ve filmlerde daha iyi olduğu hakkında büyük sonuçlar çıkarmanın mümkün olduğunu düşünebilirsiniz. Konu bu değil. Tüm tüketici elektroniği ürünlerinde olduğu gibi, (a) ne kadar harcadığınıza ve (b) hangi markayı seçtiğinize bağlıdır.

Samsung’un amiral gemisi QLED, Samsung Q950TS 8K QLED TV , LG E9 OLED ise OLED’in erdemlerini en iyi şekilde yansıtıyor . Her iki teknolojinin de sunabileceği en iyi şeyleri görmek istiyorsanız veya 2020 için gelen setlerin yerini alabileceğini görmek için bu iki setin incelemelerine göz atın.

OLED’ler henüz ucuza fiyatlandırılmadığından, daha ucuz televizyonlar için – 1.000 $ / 1,000 £ / 1,500 AU / 1,500 ABD Doları – bir LED veya QLED televizyona sadık kalmak zorunda kalacaksınız. Ancak Samsung Q60R QLED’i , örneğin, en küçük 43 inç boyutunda sadece birkaç yüz dolar / pound karşılığında alabilirsiniz.

LG, Panasonic, Sony ve Philips’ten yeni bir OLED listesi ile birlikte 2020 için gelen çok sayıda yeni Samsung TV var – bu nedenle önümüzdeki yıl bu miktarların değişmesi için bolca fırsat var.

OLED ve QLED İçin Gelecek

Resim kalitesinin en iyisindeyseniz, tavsiye basittir; bir OLED TV satın alın. Bununla birlikte, bu yakın bir şeydir ve bunun yanı sıra, bu durum uzun sürebilir, çünkü QLED TV’ler, QLED teknolojisine uygun hale gelmek için LCD arka ışığını yakında … 

Futuresource Consulting Pazar Analisti David Tett, “Gerçek QLED setleri OLED setlerinde olduğu gibi kendinden emisyonludur ve henüz piyasada değildir, ancak önümüzdeki yıllarda olması beklenmektedir” diyor. “Piyasaya sürüldüğünde, OLED ile en güçlü zorluğu sağlaması bekleniyor, çünkü OLED ile aynı avantajların çoğunu birkaç potansiyel dezavantajla getiriyor.”

Kendi kendine yayan ‘gerçek’ QLED TV’lerin, daha sonra olmasa da 2020’de Samsung’dan geldiği söylendi. Kendi kendine yayıcı olmanın yanı sıra – pikselleri ayrı ayrı açıp kapamada OLED TV’ler kadar – ‘gerçek’ QLED TV’ler parlaklık avantajlarını korumalıdır. Son raporlar bir şeyse , Samsung bir OLED-QLED hibritiyle bile rekabet edebilir.

Gelecek QLED için parlaksa, OLED panellerin arkasındaki teknolojinin teknolojinin doğal özelliklerinden, esnekliğinden birinin gün kazanmasını umuyor. “OLED setleri, ses oluşturmak için panelin titreştiğini gören yeni ses çözümleri sunabilir ve her ikisi de panelin esnek yapısı nedeniyle yeni form faktörleri sunabilir” diyor Tett. Bu, LG’nin televizyonun üssüne kıvrılabilen LG Signature Serisi OLED R’den gelen yuvarlanabilir OLED’den daha net değil.

Şimdilik en iyi ve en pahalı TV teknolojisinin tacını alan OLED, ancak LG Display üretim hızını büyük ölçüde artıramaz ve daha fazla ekran boyutu oluşturamazsa, ana TV’nin yakın geleceği hala QLED’e ait olabilir.

Yazar Hakkında

Admin

TeknolojiSeven.com admini.

Yazarın toplam yazısı:

266

Yorum yap (Bu yazıya ilk yorum yapan siz olun!)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir